Dokumentumfilm – Káin gyermekei

A Káin gyermekei egy magyar egész estés film, amelyet 2014 szeptemberében mutattak be a nyilvánosság előtt a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon.

A magyar–francia koprodukcióban készült film az 1985-ös Bebukottakat című, Monory Mész András rendezte dokumentumfilmen alapul. Gerő Marcell, a Káin gyermekeinek rendezője 2010-ben látta először a 80-as években betiltott alkotást, ami néhány, a tököli börtönbe került fiatalkorú életét mutatta be. A filmben a fiatalok nyíltan mesélnek a kegyetlen hétköznapjaikról, elkövetett büntetteikről és a szabadulásuk utáni terveikről. “Döbbenetes hatással volt rám az az ellentét, ami a megszólaló kamaszok nyílt arca, tiszta tekintete, higgadt és összeszedett beszéde illetve az előadott kegyetlen tartalom között feszült. Azon kaptam magamat, hogy újra és újra azt próbálom elképzelni, kitalálni, mi lehet ezekkel a srácokkal ma. Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy ha sikerrel járunk a szereplők felkutatásával, akkor ezeken a harminc éven átívelő történeteken keresztül az emberi létet alapjaiban érintő kérdésekhez jutunk“ – fejtette ki Gerő Marcell.

A Káin gyermekei a Bebukottak szereplőivel foglalkozik, azzal, hogy mi történt velük az elmúlt harminc évben. Gerő Marcell így fogalmazta meg a forgatás alatt szerzett élményeit: “Az első találkozás minden esetben drámai volt. A Bebukottakból ismert kamasz szemet fölismerni egy ötvenhez közelítő, sokat megélt nézésben mindig drámai hatású. Ezt a hatást a Káin gyermekei is használja. A későbbi forgatási napokon már nem az eltelt harminc év arcon hagyott nyomaival foglalkozik az ember, hanem azzal a szereplővel, aki bizalmat szavaz neked és hajlandó beavatni az életének, sorsának megrázó részleteibe.”

Forrás: Wikipedia

Rendező: Gerő Marcell
Producer: László Sára, Jacques Bidou, Marianne Dumoulin
Forgatókönyvíró: László Sára, Gerő Marcell
Főszerepben: Pásztor Pál, Nagy József Gábor, Barcsai Zsolt
Operatőr: Kiss Rudolf Péter
Vágó: Sylvie Gadmer, Sass Péter

 

Filmről készült előzetes