500tagú a Kriminológia Most Facebook csoport

Ennek alkalmából egy újabb linkajánlót állítottunk nektek össze különböző tanulmányokról, cikkekről, videókról.

Dobák Imre, Tóth Tamás – Régi módszerek a kibertérben? (CYBER-HUMINT, OSINT, SOCMINT, Social Engineering) (Belügyi szemle, 69 évf., 2. szám, 2021).

A tanulmány a HUMINT, OSINT és SOCMINT módszerek közötti online és offline összefüggésekre világít rá, és az ezekkel kapcsolatos veszélyforrásokra hívja fel a figyelmet. Link a tanulmányhoz (lekérdezés időpontja: 2021.02.27.)

Szécsényi András – Rendőr lettem (Youtube)

Egy érdekes videósorozatra szeretném felhívni a figyelmeteket – egy fiatal magyar youtube-os megpróbálja testközelből bemutatni (többek között) a rendőrségi munkát (sajnos olyan listát nem találtam, ahol a rendőrségi videók külön vannak listázva, csak ezt az egyben lévőt), annak szinte minden szintjét és szegmensét bemutatva. Legyen szó közlekedési rendőrökről, járőrözésről. helyszínelésről vagy épp rendőrkutya-kiképzésről, tréningezésről, Szécsényi Andris megpróbálja azt kicsit közelebb hozni az átlagemberekhez. Link a videókhoz (lekérdezés időpntja: 2021.02.27.)

Dési Ádám: Karneváli hangulat és kábítószerek a hazai fesztiválokon (Kriminológiai Körlemények 80., 2020.04.16.)

Sajnos, a mai magyar zenei fesztiválok egyik velejárója a drogfogyasztás. De vajon miként és miért került ezt a két dolog mára szinte már elválaszthatatlan kötelékbe? Link a tanulmányhoz (lekérdezés időpntja: 2021.02.27.)

Ezt a börtönt mindenki irigyli (Index, 2014.11.01.)

Börtönsziget hallatán a legtöbbünknek talán az Alcatraz jut eszébe, pedig van Oslotól nem messze egy kis svéd sziget, amelynek területén egy börtön üzemel. A cikk mindenképp egy új szemléletet, egy új alternatívát mutat be, avagy így is lehet 🙂 Link a cikkhez és videóhoz (lekérdezés időpntja: 2021.02.27.)

dr. Boda Zoltán – Az emberölés kriminálpszichológiai megközelítése (Jogi Fórum Publikáció, 2020.01.14.)

A tanulmány az emberölés bűncselekményének bűnügyi lélektanát veszi górcső alá, részletesen elemezve a következőket: deviancia, deviáns viselkedés, anómia és elidegenedés, deviáns viselkedés kialakulása, erőszak és agresszió, valamint az emberöléshez vezető agressziót kiváltó tényezők. Link a tanulmányhoz (lekérdezés időpntja: 2021.02.27.)

Dr. Karsai Krisztina – Kiszámítható bűnök (TEDxSzeged)

Kiszámíthatóak-e a bűnök? Előre meg tudjuk-e mondani, hogy valahol bűncselekményt fognak elkövetni? Elítélhető-e valaki azért, mert még nem követett el egy bűncselekményt, de különböző bonyolult algoritmusok azt mondják, hogy nagy valószínűséggel bűnismétlő lesz? Ezeket és hasonló kérdéseket feszeget Dr. Karsai Krisztina előadásában. Link a videóhoz (lekérdezés időpntja: 2021.02.27.)