5 Éves a Kriminológia Most

Az #5évesaKriminológiaMostCsoport alkalmalmából egy rövid, tudományos cikk-sorozatot állítottunk nektek össze, mellyel célunk ennek a tudományág sokszínűségének bemutatása.

Ludovika Szabadegyetem – Horváth Attila: Híres-hírhedt perek Magyarországon, 1945-1989

Első ajánlásunk Horváth Attila előadása, melyben sorra veszi a Magyar Népköztársaságban lezajlott kirakatperek, koncepciós perek és politikai perek sokszínűségét. Előadás linkje (lekérdezés időpontja: 2021.02.24.)

Fail Ágnes – A női bűnözés újabb kriminológiai irodalmai (BÖRTÖNÜGYI SZEMLE 2017/2. SZÁM)

Bár a női bűnelkövetésről viszonylag kevés szó esik, ezért mindenképp figyelmetekbe ajánljuk Fail Ágnes írását, melyben a hazai női bünelkövetési szakirodalmat mutatja be. Link a publikációhoz (lekérdezés időpontja: 2021.02.24.)

Dr. Mátyás Szabolcs – BŰNÖZÉSFÖLDRAJZ (Egyetemi Jegyzet, Debrecen, 2020)

Egy izgalmat tudományterületbe, a Bűnözésföldrajzba enged betekintést Dr. Mátyás Szabolcs egyetemi jegyzete. Link a jegyzethez elyben a hazai női bünelkövetési szakirodalmat mutatja be. Link a cikkhez (lekérdezés időpontja: 2021.02.24.)

Papp Bendegúz – A rendészettudományi State-of-the-Art értelmezési lehetőségei, illetve annak biztonságpolitikai aspektusai (Belügyi szemle, Évf. 68 szám 2 (2020))

Papp Bendegúz írása a rendészettudomány és biztonságpolitika kérdéskörét, fogalmi részleteit járja körbe, ezeket próbálja a mai tudományos diskurzusban elhelyezni. Link a cikkhez (lekérdezés időpontja: 2021.02.24.)

Gál Andor – A terrorizmust támogató cselekmények büntetendőségének rendszere (FORVM Acta Juridica et Politica, Sezged, 2020, X. évfolyam, 2. szám)

Gál Andor írásában a terrorizmus elleni jogi fellépéseket, büntetőjogi szankcionálásokat mutatja be. Link a publikációhoz (lekérdezés időpontja: 2021.02.24.)

Aki elkapja a csalókat – Beszélgetés egy Digitális nyomozóval

Zárásként egy kevésbé szakmai, de annál inkább érdekesebb interjút szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. A modern világ vívmánya a cyberbűnözés is, mely egy új színtérre helyezte a bűnelkövetést, és ami új nyomozati eszközök létrejöttét követelte meg. Videó linkje (lekérdezés időpontja: 2021.02.24.)